Kaas van de boerderij


Boerenkaas
Boerenkaas wordt gemaakt van rauwe koemelk. Dit houdt in dat de melk niet verhit wordt, waardoor alle bacteriën in de kaas blijven leven. Dit boerensmaakje geeft de kaas een extra smaakdimensie.

Niet alle kazen mogen zomaar de naam ‘boerenkaas’ dragen. De naam boerenkaas is namelijk beschermd en mag alleen gedragen worden door kazen die op traditionele wijze door de boer worden gemaakt op de eigen boerderij van niet verwarmde melk van de eigen kudde. Het gaat hierbij om (half) harde kazen bereid uit rauwe melk van rundvee, geiten, schapen of buffelkoeien, gewonnen van in hoofdzaak eigen melkvee en met een specifieke vorm, korst en vetgehalte. Hiermee voldoen deze kazen aan de eisen van ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS). Het GTS-keurmerk is zichtbaar op onze boerenkazen.

Uit onderzoek blijkt dat de micro-organismen in deze kaas belangrijk zijn voor het verhelpen van een verstoorde darmwerking. Ook is boerenkaas rijk aan eiwitten en peptiden. Deze peptiden hebben een positief effect op je gezondheid en immuniteit.

Boerderijkaas
Boerderijkaas wordt gemaakt van gethermiseerde melk. Dat is melk die kort wordt verwarmd tussen de 40-65 graden. Hierdoor gaat een gedeelte van de bacteriën dood, maar niet alle bacteriën. Dit betekent dat ook boerderijkaas dat ‘boerensmaakje’ heeft.

 

Erfgoed stelling boerderijkaas


De serie Erfgoed Stelling kaas wordt bereid door boeren die dagelijks met volle overgave kazen maken. Vaak geleerd van vader op zoon en deze traditie wordt in Erfgoed vertegenwoordigd. De stelling staat voor het type kaas en de leeftijdsoort. Het eerste nummer geeft aan bij welke boer de kaas wordt gemaakt en het laatste nummer geeft de leeftijd aan. Hoe hoger het laatste nummer hoe langer de kaas heeft liggen rijpen in het pakhuis.


Graskaas

Graskaas is een seizoensproduct. Dit is verkrijgbaar in de periode mei/juni. Officieel is de echte graskaas vier weken beschikbaar. Dit heeft wederom te maken met het eerste wintergras. Als de boer heeft gemaaid is het eerstvolgende gras minder “vet” als het overwinterde gras. Natuurlijk eten de koeien nog steeds gras en zijn die melkvetten zachter dan wanneer ze hooi en kuil eten, maar niets is te vergelijken met het eerste gras.


Erfgoed Stelling 101

Boerderijkaas Jong

Erfgoed Stelling 101 is een ambachtelijke boerderijkaas, bereid met volle gethermiseerde koemelk. Circa 5 weken gerijpt op houten planken. Met verrassend veel smaak!

Erfgoed Stelling 101 is een boerderijkaas die gemaakt is door de familie van Erk uit Berkenwoude. Hun hele verhaal lees je in het bericht hieronder!

 

 

Erfgoed Stelling 404

Nostalgische kaas

Een boerderijkaas, maar met een echte boerensmaak. De familie van de Heuvel gebruikt een bepaald cultuur wat deze kaas een verfijnde smaak en ongekende romigheid geeft. Deze boerderijkaas heeft 5 maanden liggen rijpen en heeft een echte nostalgische smaak. Heerlijk vol en pikant.

Bereid door de familie van de Heuvel uit Molenaarsgraaf.

 


De kruidenkazen uit de Villa-reeks zijn stuk voor stuk bijzonder. Alle kazen worden op ambachtelijke wijze volgens eigen receptuur gemaakt. Deze kruidenkazen worden gemaakt door geselecteerde boeren die gespecialiseerd zijn in het maken van unieke kruidenkazen. Elke kaas krijgt eigen kruidentoevoegingen waardoor de specifieke smaak ontstaat.


Villa Peper Paprika

peper, paprika, knoflook, ui en gember

Deze heerlijke kruidenkaas is gemaakt van rauwe koemelk. Circa 8 weken gerijpt, wat zorgt voor een romige structuur en zacht zuivel. De toevoeging van peper, paprika, knoflook, ui en gember geeft dit boerenkaasje een heerlijk pittig karakter!

De Villa Fumé

Hollandse rookkaas van de boerderij

De Villa Fumé is een hele bijzondere kaas. Dit is namelijk een Hollandse kaas van de boerderij, maar dan gerookt! Een combinatie die je niet vaak ziet. De smaak is licht pittig met een echte natuurlijke rooksmaak. Het zuivel is nog heerlijk romig van structuur.


Villa Jardin

Boerderijkaas met tuinkruiden

De Villa Jardin is gemaakt van gethermiseerde koemelk met verse tuinkruiden en specerijen, zoals bieslook, ui, peterselie en een vleugje knoflook. Een heerlijke Jong Belegen kaas van de boerderij met een lekkere frisse smaak.

Villa Roma

Kruidig kaasje

De Villa Roma is een jonge kaas van de boerderij. Circa 4 weken gerijpt, dus nog erg romig en zacht van structuur. Deze boerderijkaas is bereid met koemelk en heeft een toevoeging van diverse kruiden en specerijen: Fenegriek, prei, chili, knoflook, paprika en lavas! Dit zorgt voor een heerlijke, fris/kruidige smaak.


Villa Moutarde

Boeren mosterdkaas

Een jong belegen boerenkaas, gemaakt van rauwe koemelk, die bijzonder smaakvol is dankzij de toevoeging van mosterdzaadjes, mierikswortel en ui. De Villa Moutarde heeft 8 weken liggen rijpen in ons pakhuis, dus is nog bijzonder romig. De rauwe koemelk maakt dat deze kaas een echte boerensmaak heeft.

Villa Segreto

Boerderijkaas met geheimzinnige kruiden

Villa Segreto is een kaas van de boerderij met een mengsel van 7 geheimzinnige kruiden. Deze Hollandse belegen kaas krijgt door de toevoeging van peper, gember, komijn, nootmuskaat, kruidnagel, kaneel en kardamom een hele bijzondere smaak. Het voelt als een ware smaakexplosie op je tong, doordat je elke keer verrast wordt door de kruiden. Vandaar de naam Villa Segreto, wat geheim betekent in het Italiaans.


Villa Korinthos

Boerenkaas met fenegriek

De fenegriekzaadjes geven deze boerenkaas een nootachtige smaak. Een heerlijke kaas gemaakt van rauwe koemelk. De korte rijpingstijd van slechts 8 weken zorgt voor de zachte en romige smaak van deze boerenkaas.

Villa Nella

Boerenkaas met Italiaans accent!

Een boerenkaas gemaakt van rauwe koemelk. Deze kaas heeft een heerlijke toevoeging van olijfjes, zongedroogde tomaatjes en een vleugje knoflook. Een echte topper onder de kruidenkazen! Circa 8 weken gerijpt, waardoor die nog bijzonder smeuïg en romig is.


Villa Truffo

Luxe truffelkaas

Villa Truffo is een gethermiseerde kaas met Italiaanse zwarte truffel in het zuivel. De zwarte truffels komen uit de Italiaanse bossen van Monti Sibillini. De truffel is familie van de paddenstoel en heeft een bijzondere en uitgesproken smaak. De combinatie Hollandse kaas van de boerderij en de intense smaak van zwarte truffel is uitmuntend! Villa Truffo is bijzonder romig van structuur dankzij de korte rijpingstijd (8 weken), maar uitgesproken qua smaak dankzij de stukjes truffel! Een echte luxe kaas van de boerderij.

Villa Daslook

Boerderijkaas met wilde knoflook

De Villa Daslook is een gethermiseerde kaas met de smaak van knoflook, ui of bieslook. Deze kruidenkaas is 8 weken gerijpt en is bijzonder romig van smaak.